Het kasteel Minard: een 16de-eeuws Tower House met een dramtische geschiedenis

Photo of author

By jeroen

Als fervente torenliefhebber (verlaten torens), gefascineerd door alles wat met verlaten torens te maken heeft, kon ik de kans niet laten schieten om Minard Castle op het Dingle-schiereiland in Ierland te bezoeken. Dit kasteel, gebouwd door de Fitzgerald-clan, stond al lang op mijn lijst van te verkennen plaatsen. Met hoge verwachtingen begon ik aan mijn reis naar het kasteel.

Echter, bij aankomst stuitte ik op een kleine uitdaging: er was beperkte parkeergelegenheid beschikbaar. Dit was slechts de eerste hindernis op mijn pad. Na het parkeren van mijn auto besloot ik naar het kasteel te lopen, maar al snel ontdekte ik dat dit makkelijker gezegd dan gedaan was.

Minard Castle ligt midden in een veld vol grazende schapen en was niet gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers (mijn excuses voor het naleven van de richtlijnen). Mijn teleurstelling groeide toen ik naar dit indrukwekkende stenen fort keek, slechts gescheiden door wat leek op een ondoordringbare barrière van grazende dieren.

Ik verlangde ernaar om het gevoel te ervaren van het aanraken van de oude stenen, van dichtbij de geschiedenis te voelen die in de muren van het kasteel gegrift stond. Maar aanvankelijk bleef die wens onvervuld. Het was een bitterzoete teleurstelling om zo dicht bij iets buitengewoons te zijn en het toch niet echt te kunnen bereiken.

Bovendien moest ik tijdens mijn bezoek rekening houden met hoogtij, wat het nog moeilijker maakte om een mooie foto van het kasteel vanaf het strand te maken. De zee bedekte de kust en het beeld dat ik in gedachten had, leek onbereikbaar.

Soms kan koppigheid zowel een deugd als een gebrek zijn. Uiteindelijk gaf ik het op, teleurgesteld en niet langer gemotiveerd om de perfecte fotohoek te zoeken. (Soms gaat een reis niet alleen over het bereiken van de bestemming, maar over de reis zelf. Dit zijn troostende woorden die iedereen kan bieden, maar op dat moment troostten ze mij niet.)

Minard Castle, hoewel op dat moment onbereikbaar, leerde me een waardevolle les: dingen gaan niet altijd zoals gepland.

Hoe te bereiken?

Minard Castle is gemakkelijk bereikbaar voor reizigers. Vanuit het stadje Dingle ga je ongeveer 8 kilometer naar het oosten op de N86 tot je Lispole bereikt. Na 2 kilometer sla je rechtsaf naar de weg die direct naar Minard Castle leidt. De exacte coördinaten zijn Lengtegraad: 10° 6′ 38″ W en Breedtegraad: 52° 7′ 34″ N.

Is het geschikt voor toegang met een camper?

Ja, maar wees je ervan bewust dat de parkeergelegenheid zeer beperkt is, met ruimte voor slechts 6 voertuigen.

Een nerdy diepe duik in het kasteel van Minard

Gelegen op een majestueuze plek bovenop een pittoreske baai, met betoverende uitzichten over de Ierse Zee en het schiereiland Iveragh, trekt Minard Castle direct de aandacht. Dit kasteel, een van slechts drie Fitzgerald-kastelen uit het midden van de 16e eeuw op het Dingle-schiereiland (naast Rahinnane en Gallarus), draagt nog steeds de sporen van zijn glorierijke verleden. De ruïnes van Minard Castle bestaan uit een stevig rechthoekig torenhuis, gebouwd uit ruw gehouwen zandsteenblokken, stevig bijeengehouden met mortel.

Hoewel de tand des tijds zijn tol heeft geëist van Minard Castle, zijn de contouren van het oorspronkelijke ontwerp nog steeds zichtbaar. Oorspronkelijk bestond het uit vier verdiepingen, waarvan de eerste twee gewelfde plafonds hadden. De buitengewone stevigheid van het kasteel bleek in 1650 toen het leger van Oliver Cromwell explosieven plaatste op elk van de hoeken in een vergeefse poging om het te vernietigen. Het kasteel doorstond deze brute aanval, maar tragisch genoeg kwamen alle inwoners om tijdens het geweld, en de resulterende structurele schade maakte het onbewoonbaar.

Wat Minard Castle onderscheidt, gaat verder dan zijn architecturale grandeur en historische veerkracht. Het is de adembenemende locatie die dit kasteel een van de hoogtepunten van het Dingle-schiereiland maakt. Zelfs bij vloed is het omringende strand een spectaculair gezicht. De kiezelstenen van het strand, gladgestreken door de kracht van de zee, worden opgeworpen tijdens stormen, waardoor een natuurlijk en indrukwekkend stormstrand ontstaat, beschouwd als een van de mooiste van Ierland.

Minard Castle is het derde kasteel op het Dingle-schiereiland gebouwd door de Fitzgerald-clan, na Rahinnane Castle en Gallarus Castle. Ondanks de ruïneuze staat blijft het kasteel indruk maken met zijn originele structuur, die de tand des tijds heeft doorstaan. Voor bezoekers is de nabijheid van het strand het hoogtepunt van hun ervaring, waardoor een bezoek aan Minard Castle een onvergetelijk en betoverend avontuur wordt. Aarzel niet om te picknicken op het strand terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht op dit historische meesterwerk. Minard Castle, met zijn dramatische geschiedenis en prachtige omgeving, blijft een tijdloos symbool van het rijke erfgoed van Ierland.

Update: Wat betreft de geschiedenis, er is inderdaad bewijs dat er kanonskogels zijn gevonden bij Minard Castle, wat wijst op vroegere belegeringen en aanvallen, naast pogingen om het kasteel met explosieven te vernietigen, die ook herhaaldelijk mislukten.

Zou ik Minard Castle aanbevelen?

Persoonlijk zou ik nee zeggen, maar dat is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Als je, net als ik, soms echt het gevoel wilt hebben midden in de geschiedenis te staan, overweeg dan om het over te slaan. Als je echter toch de drang voelt om te bezoeken, heb je nu alle nodige informatie om indruk te maken op degenen die willen bezoeken met je kennis en enthousiasme.

Gelieve alle informatie die van deze website wordt gehaald vriendelijk toe te schrijven en lees de Algemene voorwaarden van deze site voor de exacte gebruiksvoorwaarden.

Leave a Reply