Eagle Peak Op Chaux-Du-Dombrief

Photo of author

By jeroen

In enigszins somber weer begonnen we onze reis vanuit België naar het prachtige Regionaal Natuurpark Haut-Jura. Na een lange dag rijden bereikten we eindelijk de parkeerplaats van Pic de l’Aigle. Tot onze verbazing zagen we meer campers dan verwacht, ongeveer 14 stuks. Dit was enigszins ongebruikelijk voor een doordeweekse dag eind september. De lucht voelde al behoorlijk koud aan, dus zette ik snel onze daktent op en begon met koken. Echter, mijn kleine draagbare gasfornuis leek niet al te blij met mijn keuze, aangezien het nogal wat lawaai maakte, mogelijk de rustige sfeer op de parkeerplaats verstorend. Om eerlijk te zijn, ben ik niet helemaal tevreden met mijn keuze voor dat specifieke model (de Coleman 424).

Na het diner besloot ik in het donker eropuit te trekken, maar ik keerde al snel terug en koos ervoor om het pad naar Pic de l’Aigle de volgende ochtend net voor zonsopgang te verkennen. (Achteraf gezien bleek dit een prachtige keuze te zijn.) Dus, zoals ze zeggen, “het zij zo.” De volgende dag werd ik rond 6 uur wakker en ging naar Pic de l’Aigle. Eenmaal daar realiseerde ik me dat ik de zonsondergang de dag ervoor had gemist vanwege onze late aankomst, maar ja, je kunt niet alles in het leven hebben.

Ondanks de koude wind genoot ik enorm van de ervaring, en het pad was verrassend gemakkelijk, hoewel het toch een beetje een uitdaging bood. Wat me verraste was dat ondanks de aanwezigheid van in totaal 16 campers op de parkeerplaats (er waren er twee overnacht aangekomen), niemand leek de omgeving bij zonsopgang te willen verkennen. Ik zag pas de eerste mensen omhoog gaan toen we rond 9:30 uur vertrokken, wat eigenlijk te laat was om de mooie ochtendkleuren in de lucht te zien.

Capturing the Enchanting site ‘Pic de L’aigle’

Een nerdy deep dive in Pic De L’Aigle (Eagle Peak) te Chaux-Du-Dombrief

Pic de l’Aigle is een uitkijkpunt in de gemeente La Chaux-du-Dombief in de Franse Jura-regio. Het biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving, waaronder de vallei van de Hérisson, Grandvaux en het meer van Ilay. Op een heldere dag kun je zelfs het Mont Blanc-massief zien.

 

Toegang

In de gemeente La Chaux-du-Dombief zijn drie parkeerplaatsen. De bovenste parkeerplaats (P2) bevindt zich aan het begin van het wandelpad naar de top.

Wandelpad De wandeling naar de top van Pic de l’Aigle duurt volgens de officiële informatie ongeveer een uur, maar ik heb deze in ongeveer 30 minuten voltooid. Het pad is goed onderhouden en gemarkeerd met gele markeringen.

Tips

  • Onderschat je kracht niet. De beklimming kan uitdagender zijn dan je verwacht.
  • Bereid je goed voor. Draag wandelschoenen en geschikte kleding voor het weer, en neem water en snacks mee, vooral als je van plan bent meer dan 5 km te wandelen.
  • Blijf op de gemarkeerde paden.
  • Houd je huisdieren aan de lijn.
  • Bewaar een veilige afstand van de rand, omdat de wind verraderlijk kan zijn, vooral bij kinderen.
  • Respecteer de schoonheid en rust van het gebied.

Alternatieve Routes

Je kunt je wandeling uitbreiden door langs de bergkam naar het uitkijkpunt van de 3 meren te lopen en vervolgens naar het uitkijkpunt van de 4 meren. De terugkeer vanaf het uitkijkpunt van de 4 meren kan via de bosweg “Bois de Ban” of door af te dalen naar de rand van de Maclu-meren en vervolgens naar het meer van Ilay.

Wandelkaarten en Informatie

Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Haut-Jura Grandvaux in Saint-Laurent en Grandvaux. Verschillende versies van de routes kunnen worden geraadpleegd en gedownload via de websites en apps van Jura-outdoor en Haut-Jura Rando.

Overnachten met Camper of Overlander

Overnachten met een camper of overlander is gratis mogelijk op de parkeerplaats van Pic de l’Aigle. Er is ruimte voor ongeveer 25 voertuigen. Er is een toilet aanwezig (ouderwets, en je wordt geacht na gebruik zaagsel in het toilet te gooien).

Conclusie

Pic de l’Aigle is een prachtige plek voor wandelen en genieten van de uitzichten van de Jura. Met een beetje planning kun je een onvergetelijke dag hebben.

Gelieve alle informatie die van deze website wordt gehaald vriendelijk toe te schrijven en lees de Algemene voorwaarden van deze site voor de exacte gebruiksvoorwaarden.

Leave a Reply