Carrigafoyle Castle: een indrukwekkend 15e-eeuws bouwwerk

Photo of author

By jeroen

We genoten erg van de rit naar Carrigafoyle Castle. Bij aankomst stonden er een paar auto’s op de parkeerplaats, maar er was niet veel ruimte, vooral niet als je een camper probeert te parkeren. Mijn camper van 5 meter paste er echter prima in. We werden ook herinnerd aan de keerzijde van reizen in het laagseizoen. De toren is vrij te bezoeken, maar het binnenste van het terrein is alleen open tijdens het hoogseizoen (tenminste in 2022). Over het algemeen vond ik de sfeer behoorlijk magisch, maar dat kan voor iedereen anders zijn.

Is het toegankelijk voor campers of overlanders?

Er zijn geen problemen voor kleine campers, maar houd er rekening mee dat er niet veel ruimte is om je auto/overlander/camper te parkeren. Vijf auto’s lijken het maximum te zijn dat daar geparkeerd kan worden.

Het betoverende Carrigafoyle

Een nerdy deep dive in Carrigafoyle Castle

Carrigafoyle Castle: Een Ruïne met een Rijke Geschiedenis

Carrigafoyle Castle, gelegen in Ballylongford, County Kerry, Ierland, is een indrukwekkend 15e-eeuws bouwwerk. Het werd gebouwd door Conor Liath O’Connor-Kerry en stond bekend als een van de sterkste vestingen in Ierland. De strategische ligging van het kasteel aan een kleine baai bij de Shannonmonding maakte het tot een belangrijk controlepunt over de scheepvaartroutes die Limerick bevoorraadden.

De Glorietijd

Het kasteel, gebouwd door Conor Liath O’Connor-Kerry in de jaren 1490, was strategisch gepositioneerd op een rots in een kleine baai. De 86 meter hoge toren bood fenomenaal uitzicht op de omgeving. Het kasteel was omgeven door een dubbele muur met een gracht en een binnenplaats.

De haven binnen de gracht kon schepen tot 100 ton herbergen, een slimme functie die laden en lossen mogelijk maakte zonder de veiligheid van het kasteel te verlaten.

Ondergang tijdens een Beleg

Tijdens de Desmond-opstand in 1580 werd Carrigafoyle belegerd door Engelse troepen. Na twee dagen van voortdurende beschietingen met zware kanonnen stortte een deel van de toren in. De verdedigers, (50 Ieren en 16 Spanjaarden, deze informatie is nooit 100% bevestigd), konden niet lang standhouden en werden uiteindelijk overmeesterd. Het kasteel raakte zwaar beschadigd tijdens het beleg en werd nooit meer hersteld. Het is nu een beschermd monument, en bezoekers kunnen de ruïnes bewonderen, inclusief de gracht, buitenmuren en resten van de toren.

Het Beleg van Carrigafoyle was een keerpunt in de Desmond-opstand. Na de val van deze strategische vesting gaven andere rebellenforten zich snel over.

Een bezoek aan Carrigafoyle is een unieke ervaring. De ruïnes, getekend door tijd en beleg, vertellen een verhaal van kracht en trots, maar ook van vernietiging en nederlaag.

Een bezoek aan Carrigafoyle is een echte reis door de tijd. Je kunt de grootsheid van dit oude fort ervaren en reflecteren op de tragische gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden.

 

Gelieve alle informatie die van deze website wordt gehaald vriendelijk toe te schrijven en lees de Algemene voorwaarden van deze site voor de exacte gebruiksvoorwaarden.

Leave a Reply