Ontdek de magie van paalkamperen in België en Nederland!

Photo of author

By jeroen

Paalkamperen in Belgie en Nederland

Heb je ooit gehoord van paalkamperen?

Het is een speciale manier van kamperen waarbij je niet op, maar rondom een paal in de natuur verblijft. In Nederland vind je ongeveer 50 paalkampeerplekken verspreid over het land. Het mooie is dat je hier gratis kunt verblijven, midden in of aan de rand van prachtige natuurgebieden. Het is eigenlijk de enige legale vorm van ‘wild kamperen’ in Nederland en België. Maar waar vind je deze paalkampeerplekken, en wat kun je verwachten van een paalkampeeravontuur?

Wat is paalkamperen precies?

Bij paalkamperen krijg je de kans om legaal wild te kamperen in de wildernis van Nederland en België. Op deze aangewezen kampeerplekken, meestal gelegen in bosrijke gebieden, vind je een paal of een waterpomp met het kenmerkende bordje ‘Paalkamperen.’ Officieel mag je binnen een straal van 10 meter van deze paal kamperen, maar vaak kun je het hele gebied gebruiken voor je tent. Let wel, de meeste paalkampeerplekken werden beheerd door Staatsbosbeheer, maar vanaf 1 juni 2020 zijn deze locaties definitief gesloten. (Dit betekent dat de meeste paalkampeerplekken in Nederland definitief gesloten zijn.)

De regels voor paalkamperen:

  1. Kampeer binnen 10 meter van de paal.
  2. Je mag maximaal 72 uur blijven (op sommige plekken is dit slechts 24 uur, controleer altijd de lokale regels!).
  3. Er zijn maximaal 3 kleine tenten toegestaan per paalkampeerplek.
  4. Laat geen afval achter en neem je eigen vuilniszak mee.
  5. Graven is meestal niet toegestaan.
  6. Open vuur is niet toegestaan, maar je kunt koken op een campingfornuis of primus. Tijdens extreem droge omstandigheden kan zelfs dat verboden zijn.
  7. Controleer altijd de regels ter plaatse.

Paalkamperen biedt een unieke kans om van de natuur te genieten en legaal in het wild te kamperen, mits je de regels volgt en respect toont voor de omgeving.

Voorzieningen bij paalkampeerlocaties:

Bereid je voor op een eenvoudige kampeerervaring, want er zijn meestal beperkte voorzieningen beschikbaar bij de paalkampeerplekken. Sommige plekken hebben mogelijk nog een waterpomp voor koken en wassen, maar het water is niet drinkbaar. Houd er rekening mee dat sinds de zomer van 2019 het maken van een kampvuur niet meer is toegestaan bij enige paalkampeerplek.

Paalkamperen in België: In België is paalkamperen nog steeds toegestaan, maar op sommige plekken is een reservering vereist, hoewel het gratis is. Dit is om te voorkomen dat bepaalde locaties te druk worden en schade aan de natuur veroorzaken, of om ongelukken te vermijden, vooral tijdens het jachtseizoen.

Belangrijk voor Regelvolgers: Voor degenen die liever niet de regels overtreden, een belangrijke tip: bezoek alleen de plaatsen waar je de voorschriften kunt naleven. Alle kampeerplekken zijn over het algemeen niet staatseigendom (behalve die van Staatsbosbeheer), maar worden beheerd door particuliere organisaties of lokale boeren.

Paalkamperen: Kaart en Locaties

Op de bijgevoegde kaart vind je alle paalkampeerplekken in België en Nederland. De kleurcodes zijn als volgt:

  • Rode stippen: Gesloten
  • Gele stippen: Onzekerheid
  • Groene stippen: Open
  • Grijze stippen: Reservering vereist (de link voor reservering staat meestal in de beschrijving van dat punt)

Houd er rekening mee dat ik niet verantwoordelijk ben voor eventuele onnauwkeurigheden op de kaart, maar ik streef ernaar deze zo up-to-date mogelijk te houden.

Voorzieningen en Regels:

  • Basisvoorzieningen: Bereid je voor op minimale voorzieningen. Soms is er een waterpomp, maar het water is niet drinkbaar.
  • Geen kampvuren: Sinds de zomer van 2019 zijn kampvuren niet meer toegestaan.
  • Reserveringen in België: Op sommige plekken in België is een reservering vereist om overbevolking en schade aan de natuur te voorkomen, vooral tijdens het jachtseizoen.
  • Respecteer de regels: Bezoek alleen de plaatsen waar je de voorschriften kunt naleven. De kampeerplekken zijn meestal niet staatseigendom, maar worden beheerd door particuliere organisaties of lokale boeren.

Geniet van je paalkampeeravontuur en respecteer de natuur en de lokale regelgeving.

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke en legale manier van wild kamperen in Nederland of België, overweeg dan zeker paalkamperen. Geniet van een overnachting onder de duizend sterren in de prachtige natuur, volg de regels en laat de plekken schoon achter zodat anderen ook van deze unieke ervaring kunnen genieten. Veel plezier met paalkamperen!

Belangrijke Opmerking

De meeste paalkampeerplekken zijn niet toegankelijk per auto. Je kunt ze alleen te voet of met de fiets bereiken. Er is zelfs een grote kans dat je kilometers moet lopen of fietsen voordat je ze bereikt.

Tip

Voor meer informatie over paalkampeerplekken in België, kun je hier terecht:

Alle paal kampeerplekken in kaart gebracht.

Gelieve alle informatie die van deze website wordt gehaald vriendelijk toe te schrijven en lees de Algemene voorwaarden van deze site voor de exacte gebruiksvoorwaarden.

Leave a Reply