Exploring Montaimont: Een Parel in de Franse Alpen

Photo of author

By jeroen

Toen ik mijn reis naar de Col du Parpaillon begon, vulde een opwindende verwachting de lucht. Terwijl ik over de pittoreske D99 route reisde, stuitte ik op het charmante dorpje Montaimont. Hoewel de kalender het einde van september aangaf, bleef het weer aangenaam rond de comfortabele 26°C hangen, wat een heerlijke laag plezier toevoegde aan het avontuur. Terwijl dreigend slecht weer zich boven de Alpen opbouwde, bleef Montaimont een oase van sereniteit, waardoor we elk moment van deze weg naar de Col du Parpaillon konden koesteren.

Genesteld in de Franse Alpen, is Montaimont een schilderachtig dorpje dat zich binnen het skigebied van Saint-François-Longchamp bevindt. Gelegen in het departement Savoie in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, bezit dit dorp een bijzondere charme en aantrekkingskracht voor bezoekers die een serene Alpenervaring zoeken.

Een nerdy deep dive in de route D99

De D99 weg, die zich een weg baant door deze regio, fungeert als een levensader die verschillende naburige dorpen verbindt, waaronder het idyllische Montaimont. Deze weg faciliteert niet alleen het vervoer, maar dient, naar ik begrepen heb en gelezen, ook als een schakel voor toeristen, skiërs en de lokale bevolking, en biedt toegang tot nabijgelegen skiresorts, attracties en essentiële voorzieningen. Eerlijk gezegd, toen wij er waren, was er nauwelijks verkeer. Ik schat dat er per dag meer verdwaalde fietsers door het dorp kwamen dan auto’s door de straten reden.

Ik kan me Saint-François-Longchamp voorstellen, het centrum voor winterliefhebbers, dat talrijke mogelijkheden biedt voor skiën en snowboarden tijdens de koudere maanden. Dit is duidelijk zichtbaar in de infrastructuur terwijl je erdoorheen rijdt. Het lijkt op maat gemaakt voor een mooie wintervakantie die niet overbevolkt is. In de zomer is het een ideale toevluchtsoord voor wandelaars, natuurliefhebbers en vooral fietsers die genieten van een vakantie in de bergen. Met zijn prachtige landschappen, majestueuze bergen en een scala aan buitenactiviteiten, is het het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming.

Een van de juwelen in de regio is de Chapelle Notre-Dame de Beaurevers, gelegen nabij Montaimont in het hart van de Franse Alpen. Deze kapel staat als een getuigenis van zijn historische en religieuze betekenis binnen de lokale gemeenschap.

Er wordt gezegd dat de kapel op verzoek van de Maagd Maria is gebouwd, waarbij de materialen op een mystieke manier op de locatie verschenen. Oorspronkelijk opgericht in 1628, werd het verplaatst en herbouwd tussen 1766 en 1768. Sinds 1761 dient het als een heiligdom dat talrijke gelovige volgelingen aantrekt.

De nieuwe kapel, groots en kerkachtig van formaat, verwelkomt pelgrims met een Piëta en een aangrijpende inscriptie: “O gij die voorbijgaat, overweeg of er enige pijn is zoals mijn pijn.” Binnenin sieren ingewikkelde trompe-l’oeil decoraties, vervaardigd door 19e-eeuwse Italiaanse schilders, de muren. Het rijke iconografische programma in de koepel vertelt acht episoden uit het leven van de Maagd Maria. Het barokke altaarstuk, gerenoveerd door de gebroeders Gilardi in 1881, staat als een majestueus middelpunt op het hoofdaltaar.


Photo taken by my Girlfrind with a Samsung S20

The Chapelle Notre-Dame de Beaurevers, a sacred pilgrimage site revered by the local population, might hold the key to understanding the cultural, religious, and historical depth of this remote mountainous region.

ALPINE CHEF: COOKING UP A STORM IN THE FRENCH ALPS!! 🏔️🍳😂

la désalpe?

Het naar beneden brengen van koeien van de Alpenweiden naar lagere gebieden, ook bekend als “descente des alpages” of “la désalpe” in het Frans, is een traditioneel evenement dat plaatsvindt aan het einde van de zomer, meestal in september. Dit is een belangrijke gebeurtenis in de Alpenregio’s, waar boeren hun koeien van de hoge Alpenweiden naar de valleien brengen voordat de winter begint. Echter, het is hier geen traditionele uittocht! 

Tijdens dit evenement worden de koeien prachtig versierd met bloemen, bellen en kleurrijke decoraties. Er zijn vaak festiviteiten, markten en culturele vieringen ter ere van de “désalpe”, waar mensen samenkomen om de terugkeer van de koeien te vieren en lokale tradities te ervaren. Het is een waardevolle viering van de Alpenboerencultuur en een spectaculaire manier om het einde van het graasseizoen te markeren.

Please kindly attribute any information taken from this website and read this site Terms And Conditions for the exact conditions

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.