Vuurtoren van Loop Head: Een baken van geschiedenis en hoop

Photo of author

By jeroen

Het was bijna avond toen we aankwamen bij de Loop Head Vuurtoren. Op weg naar Loop Head was het heerlijk rijden langs kleine landweggetjes naar onze bestemming. We passeerden verlaten begraafplaatsen, zoals je op de foto kunt zien, en uitgestrekte vergezichten waar niets te zien was, maar die je toch deden dagdromen. Eenmaal daar, maakten we een lange wandeling rond de vuurtoren. Helaas was de vuurtoren zelf gesloten vanwege het late tijdstip van onze aankomst. Een kleine opmerking om teleurstelling te voorkomen voor mensen die het zelf willen bezoeken: Het is belangrijk om te weten dat de vuurtoren niet het hele jaar door geopend is, dus het is verstandig om daar rekening mee te houden. In de winter maken ze soms een uitzondering voor groepen groter dan 8 personen, indien van tevoren geboekt. (Later in het artikel vind je een link naar hun site)

somwhere on our way to the lighthouse

De wind blies sterk, en omdat een uitklapbare daktent gevoelig is voor zeer sterke wind (je moet er zeker van zijn dat de neus altijd naar de richting van de wind wijst), besloten we daar niet te kamperen vanwege de serieuze wind die op dat moment waaide (het maakt ook veel geluid). In plaats daarvan reden we naar een rustige locatie, een plek voor wildkamperen waar slechts enkele kampeerders konden verblijven. Hier zijn de GPS-coördinaten: 52.737976, -9.524953. Het was een rustige baai met een prachtig uitzicht op Doonmore Pier en Slipway. “Vind je ook niet?”

Toegang voor Kampeerders en Overlanders

Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar; het parkeerterrein is goed (volledig gebetonneerd) en voldoende groot, hoewel er geen speciaal aangewezen camperplek is . Tijdens het laagseizoen zou parkeren relatief eenvoudig moeten zijn. Echter, in het hoogseizoen kan dit enigszins anders zijn. Er zijn ook parkeerplaatsen voor gehandicapten dus de parkeergelegenheid is wel top. De weg naar de vuurtoren is vrij smal. (kom je laat aan kan je er in alle rust overnachten) gelieve de slagbomen terug te sluiten als je ze moet opendoen.

Bezoek aan de Vuurtoren van Loop Head

Een bezoek aan de Vuurtoren van Loop Head biedt een fascinerende blik in het verleden. Bezoekers kunnen het huisje van de vuurtorenwachter verkennen, meer leren over de geschiedenis van de vuurtoren, en genieten van de adembenemende uitzichten op de Atlantische Oceaan. Vroegtijdig boeken wordt sterk aanbevolen. Personen met beperkte mobiliteit kunnen niet naar de toren en het kraaiennest vanwege het ontbreken van voorzieningen hiervoor. Echter, de rest van de site is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor exacte prijzen en boekingsopties, bezoek hun website: Loop Head Lighthouse Website.

 
 

Een Nerdy Deepdive Verkenning van Loop Head Vuurtoren: Een Fascinerende Blik op de Geschiedenis

Gelegen aan de rand van het schilderachtige schiereiland Loop Head in County Clare, Ierland, staat de Loop Head Vuurtoren, een trotse en prachtige baken die al eeuwen over de Atlantische Oceaan waakt. Het is een belangrijk herkenningspunt aan de noordoever van de rivier de Shannon, uitkijkend over de zee richting Kerry Head en Dingle  de kust van Clare. De vuurtoren zelf is een vrijstaande, vierkante, vier verdiepingen tellende structuur met een metalen lantaarn en loopbrug, omgeven door muren van gehouwen kalksteen. Met een hoogte van 23 meter heeft het een bereik van 23 zeemijlen.

Geschiedenis van Loop Head Vuurtoren

De geschiedenis van de Loop Head Vuurtoren is rijk en maritiem. De oorspronkelijke structuur op deze locatie werd gebouwd in 1670, en het was een van de vier bekende Ierse stenen gewelfde huisjes-achtige lichten. Deze huisjes huisvestten de vuurtorenwachter en hun gezin in twee of drie kamers, met een interne stenen trap tussen twee van de kamers die naar een dakplatform leidde waar een kolenkachel of verwarming stond. Enkele overblijfselen van het oude huisje met zijn verweerde buitenmuren zijn nog steeds zichtbaar vandaag de dag.

In 1802 werd de eerste ‘toren’ vuurtoren gebouwd. Deze werd vervangen door een nieuwe toren in 1854, ontworpen door George Halpin. In 1869 veranderde het licht van de vuurtoren van vast naar knipperend. Het specifieke knipperpatroon van een vuurtoren wordt aangeduid als zijn ‘karakter’, en het karakter van Loop Head omvat een wit licht dat elke 20 seconden vier keer flitst.

In 1898 werd een misthoorn geïnstalleerd, en in 1955 werd een radiobaken geïntroduceerd om zijn Morse-signaal elke twee minuten tijdens mistige omstandigheden te zenden. In 1971 werd de vuurtoren omgebouwd om elektrisch te werken, en in 1991 werd het geautomatiseerd.

De Hedendaagse Loop Head Vuurtoren Vandaag

Loop Head Vuurtoren is een van de 70 vuurtorens beheerd door de Commissioners of Irish Lights langs de Ierse kust, en blijft een essentiële rol spelen in de maritieme veiligheid.

Verken Loop Head

Wandel langs de klifranden en geniet van de vlaktes versierd met prachtige wilde bloemen – roze heide, gele wikke en witte kamperfoelie.

Aan de rand van het schiereiland vind je een zee steen bekend als Diarmuid & Grainne’s Rock of Lover’s Leap – mythische geliefden die de nacht op deze rots doorbrachten terwijl ze vluchtten voor Grainne’s verloofde, Fionn. Er is ook een intrigerend overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: enorme witte letters uitgesneden in de grasrijke klifrand met het woord EIRE. Dit was een van de 85 EIRE-borden geplaatst langs de westelijke Ierse kustlijn, om Amerikaanse en Duitse piloten te informeren dat ze over neutraal gebied vlogen.

Please kindly attribute any information taken from this website and read this site Terms And Conditions for the exact conditions

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.