De Onthulling van de Kliffen van Moher: UNESCO Werelderfgoed

Photo of author

By jeroen

Het was een mooie dag toen ik de Kliffen van Moher bezocht. Ik had van de lokale bevolking een tip gekregen voor een goedkope plek die ook nog eens dichtbij was om mijn voertuig te parkeren. Ik was blij te zien dat ik deze plek eigenlijk van tevoren op een kaart had kunnen vinden bij de voorbereiding van de reis. Dus te tip bevestigde nog maar ens dat ik goed ha gekozen. Maar dat is niet iets wat je zegt tegen de mensen die je op deze manier helpen. In plaats daarvan was ik hen enorm dankbaar.

De weg ernaartoe was smal en bochtig, en de parkeerplaatsen waren al bezet toen we aankwamen. Gelukkig mocht ik mijn auto parkeren bij een nabijgelegen boerderij loods (lees aan de overkant van de straat) . Vanaf daar was het een korte wandeling naar de kliffen.

Ik was onder de indruk van de schoonheid van de natuur en de vriendelijkheid van de lokale mensen. Dit was iets dat duidelijk naar voren kwam tijdens mijn reizen, bijna overal waar ik ging.

Een bezoek aan de Kliffen van Moher per bus:

Er rijden verschillende bussen naar de Kliffen van Moher. De populairste optie is de bus vanuit Galway. De bus vertrekt vanaf het Eyre Square Bus Station in Galway en doet er ongeveer 2 uur over om de kliffen te bereiken. Er zijn ook bussen vanuit andere steden in Ierland, zoals Dublin, Limerick en Cork. De reistijd varieert afhankelijk van de vertreklocatie. De prijzen variëren ook, en hier is de adder onder het gras: veel bus-/touroperators rekenen prijzen die variëren van 45 euro tot 75 euro (en zelfs meer) voor rondleidingen. Maar er zijn goedkopere opties als je je reis boekt via TFI (Transport for Ireland). Volg de onderstaande link: TFI – Transport for Ireland

 

Bezoeken met de auto, camper of overlander:

Als je een auto hebt, kun je zelf naar de Kliffen van Moher rijden. De kliffen bevinden zich aan de N18, die door County Clare loopt. De rit vanuit Galway duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten. De Kliffen van Moher zijn ook een populaire bestemming voor dagtochten vanuit Galway en andere steden in Ierland. De beste manier om de Kliffen van Moher te bezoeken, hangt af van je budget, tijd en voorkeuren. Natuurlijk, als je met de auto reist, kun je op je eigen tempo de kliffen verkennen. En als je de voorkeur geeft aan een georganiseerde tour, zijn er veel opties beschikbaar.

Bezoeken van de cliffen met een camper:

Er is een camperparkeerplaats beschikbaar bij het bezoekerscentrum aan de zuidkant van de kliffen. Het parkeren kost enkele euro’s per dag. Er zijn geen faciliteiten behalve een waterbijvulstation voor flessen. Meer informatie kun je vinden via de link naar hun website: Cliffs of Moher Visitor Centre.

 
 

Vanaf de parkeerplaats voor campers kun je naar de kliffen lopen of de gratis pendelbus nemen, die stopt bij de parkeerplaats voor campers. De beste manier om de Kliffen van Moher te bezoeken hangt af van je budget, tijd en voorkeuren. Natuurlijk, als je met de auto reist, kun je op je eigen gemak de kliffen verkennen. En als je de voorkeur geeft aan een georganiseerde tour, zijn er veel opties beschikbaar.

De beste aanpak om de Kliffen van Moher met een camper te bezoeken is om vroeg in de ochtend aan te komen, voordat het druk wordt. Op deze manier heb je een betere kans om een plek te vinden in het parkeergebied voor campers en kun je op je gemak de kliffen verkennen.

Andere tips voor het bezoeken van de Kliffen van Moher met een camper:

 • Reserveer je camperparkeerplaats van tevoren, vooral als je in het hoogseizoen reist.
 • Breng voldoende water en voedsel mee, aangezien er geen restaurants of winkels in de buurt van de kliffen zijn.
 • Draag comfortabele schoenen, aangezien je waarschijnlijk veel zult lopen.
 • Wees voorbereid op wind en regen. Het weer aan de westkust van Ierland kan onvoorspelbaar zijn.

Met een beetje planning kun je een onvergetelijk bezoek aan de Kliffen van Moher hebben, zelfs tijdens het reizen met een camper.

!! Een persoonlijke tip: de locatie op Google Maps die ik hier aangeef, wordt beheerd door een familie en is de dichtstbijzijnde plek waar je met een kleine camper kunt parkeren! (5 meter) Let op, manoeuvreren en keren kan uitdagend zijn, en er is slechts ruimte voor ongeveer 4 campers! Daarom is het aan te raden om zelfs in het laagseizoen heel vroeg in de ochtend aan te komen.

 

De pendelbus:

Er is een gratis pendelbus van het bezoekerscentrum aan de zuidkant van de Kliffen van Moher naar het bezoekerscentrum aan de noordkant. De bus vertrekt elke 30 minuten en de reistijd is ongeveer 10 minuten. De pendelbus is een handige manier om de Kliffen van Moher te verkennen, vooral als je niet veel kunt lopen. De bus stopt bij verschillende uitkijkpunten langs de kliffen, waardoor je vanuit verschillende hoeken van het uitzicht kunt genieten. De bus rijdt van 9:00 uur tot 18:00 uur, van 30 mei tot 31 augustus. Van september tot eind mei rijdt de bus van 10:00 uur tot 17:00 uur (2023).

TIPS VOOR HET BEZOEKEN VAN DE KLIFFEN VAN MOHER:

 • De beste tijd om de Kliffen van Moher te bezoeken is vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer het minder druk is en het licht het gunstigst is.
 • Blijf op de paden en kom niet te dicht bij de rand van de kliffen.
 • De kliffen zijn steil en gevaarlijk.
 • Wees voorbereid op wind en regen.
 • Het weer aan de westkust van Ierland kan onvoorspelbaar zijn.

WAT TE DOEN BIJ DE KLIFFEN VAN MOHER:

 • Maak een wandeling langs de kliffen en geniet van het adembenemende uitzicht.
 • Bezoek O’Brien’s Tower voor een panoramisch uitzicht op de kliffen en de omgeving.
 • Bezoek het bezoekerscentrum voor meer informatie over de kliffen en de omgeving.
 • Maak een boottocht om de kliffen van dichtbij te zien.
 • En als je tijd hebt, bewonder de zonsondergang over de kliffen.

Voor meer informatie over de Kliffen van Moher kun je terecht op hun officiële website:

De Betoverende Kliffen van Moher vastgelegd

Een nerdy deep dive in de kliffen van Moher

De westkust van Ierland wordt gesierd door een natuurlijk wonder dat al generaties lang wereldwijde bezoekers betovert: de Kliffen van Moher. Gelegen in County Clare langs de Atlantische kust, staan deze kliffen als een indrukwekkend bewijs van ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid, volgens velen. Persoonlijk vind ik het iets te toeristisch, dus je zult moeten omgaan met het aantal bezoekers. Maar als je in de buurt bent, mag je het echt niet missen. Een adembenemende uitgestrektheid van ongeveer 8 kilometer langs de Atlantische Oceaan, waar de Kliffen van Moher oprijzen tot indrukwekkende hoogten van maximaal 214 meter boven zeeniveau. Dit opmerkelijke hoogteverschil creëert een betoverend panorama dat bezoekers boeit. De kliffen bieden ongeëvenaarde uitzichten op de eindeloze uitgestrektheid van de oceaan, tegen de achtergrond van de Aran-eilanden en een horizon die zich uitstrekt tot de verbeelding.

Verrijkt Erfgoed en Ecologie

Naast hun esthetische grandeur herbergen deze kliffen een schat aan biodiversiteit. In hun ruige terrein gedijt een divers ecosysteem van zeldzame planten, vogels en zeedieren. Papegaaiduikers, alkachtigen, zeekoeten en verschillende soorten meeuwen bevolken de rotsachtige richels, terwijl wilde bloemen de klifranden sieren, waardoor een kleurrijk tapijt in de spleten ontstaat.

Geologisch Pracht en Iconische Secties

Erosie door de onophoudelijke Atlantische Oceaan heeft de Kliffen van Moher door de miljoenen jaren heen gevormd, waardoor hun kenmerkende vorm is ontstaan. Dit voortdurende natuurlijke proces vormt de kliffen continu, met regelmatige gevallen van instortende klifwanden. Bestaande uit meerdere lagen kalksteen, tonen deze kliffen iconische secties zoals O’Brien’s Tower, Hag’s Head, The Twelve Pins, The Burren en Pollnagollum Cave, elk met unieke perspectieven en schoonheid. O’Brien’s Tower, opgericht in 1835, dient als uitkijkpunt voor adembenemende klifpanorama’s, terwijl Hag’s Head bezoekers lokt met zijn steile kliffen en prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan.

Legendes, Cinema en Cultureel Erfgoed

Verweven met een rijk cultureel erfgoed, weergalmen deze torenhoge kliffen oude mythen en legendes die diep geworteld zijn in de Ierse geschiedenis. Er zijn verhalen over oude kastelen, verborgen grotten en mystieke wezens uit de Keltische folklore. De nabijgelegen O’Brien’s Tower, ooit een observatiepost voor Victoriaanse toeristen, voegt historische charme toe aan de locatie. De Kliffen van Moher hebben ook gediend als decor voor talrijke films en televisieproducties, met iconische scènes in “Harry Potter en de Halfbloed Prins” en “The Princess Bride.”

Duurzaam Toerisme en Natuurbescherming

De Kliffen van Moher verwelkomen jaarlijks honderdduizenden bezoekers en geven prioriteit aan duurzaam toerisme en het behoud van hun kwetsbare ecosystemen. Er zijn maatregelen genomen om de kwetsbare omgeving te beschermen terwijl educatieve ervaringen worden geboden die het belang van natuurbescherming benadrukken.

Een Tijdloze Bestemming

Of je nu geniet van de adembenemende zonsondergang, wandelt langs de klifpaden of simpelweg de adembenemende uitzichten in je opneemt, de Kliffen van Moher blijven een tijdloze bestemming die de zintuigen prikkelt en de verbeelding voedt, maar toeristisch en zeer druk

Please kindly attribute any information taken from this website and read this site Terms And Conditions for the exact conditions

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.