Pangur Bán en de nalatenschap van Ballinskelligs Abbey

Photo of author

By jeroen

Ballinskelligs Abbey

We hadden bijna alles bezocht wat we die dag wilden zien en kwamen helaas aan bij onze laatste bezienswaardigheid, Ballinskelligs Beach met een prachtig uitzicht op Ballinskelligs Abbey. Het was een mooie warme lentedag, en als iemand die dol is op alles wat gelikt kan worden, kon ik de ijssalon niet negeren. Terwijl we ons ijs bestelden, raakten we aan de praat met een Nederlands stel dat naast een Zweedse bank stond. Om het mild uit te drukken… ze waren goed gebouwd. Het was een aangenaam gesprek en we gingen op de Zweedse bank zitten, waarbij we onze Ierland-ervaringen uitwisselden die we tot nu toe hadden ontdekt. Het gesprek duurde zo lang dat de manager kwam vertellen dat ze gingen sluiten.

Het stel moest nog betalen voor hun ijs, en toen mijn vriendin en ik opstonden, gebeurde er iets onverwachts. Het stel was zo zwaar dat de Zweedse bank waarop hij zat, omviel, en ze rolden over het gras van de zaak. Hoewel we het probeerden in te houden, konden we het niet helpen en barstten we in lachen uit. Na deze gebeurtenissen namen we hartelijk afscheid en gingen we het strand en de abdij bezoeken.

De geschiedenis en folklore van een legendarisch Iers klooster verkennen

Ballinskelligs Abbey is een voormalig Iers klooster en een belangrijke historische en culturele locatie. Het klooster ligt aan de westkust van Ierland, in County Kerry. De oorspronkelijke kloosternederzetting in Ballinskelligs werd in de 6e eeuw gebouwd door de Ierse monnik St. Fionán.

Het klooster werd gebouwd op een afgelegen locatie aan de Atlantische Oceaan, wat het moeilijk maakte voor indringers om het te bereiken. Dit maakte het klooster een veilige plaats voor monniken om te bidden en te studeren. Het klooster had een bibliotheek en stond bekend om zijn geleerden en manuscripten, waaronder het Book of Leinster, een belangrijk middeleeuws manuscript dat nu is ondergebracht in de bibliotheek van Trinity College Dublin.

Hoewel het klooster in de 9e eeuw door de Vikingen werd vernietigd, werd het later in de 12e eeuw herbouwd door Augustijner monniken. Het bleef een belangrijk centrum van spiritueel leven tot de 16e eeuw, toen het werd verlaten vanwege de Engelse Reformatie. Tegenwoordig zijn er nog steeds ruïnes van de abdij te zien, waaronder de resten van een ronde toren, een kerk en verschillende andere gebouwen.

Ballinskelligs Abbey is een belangrijke toeristische attractie in Ierland en trekt bezoekers van over de hele wereld vanwege zijn rijke geschiedenis en prachtige kustlocatie. Volgens de legende was er ooit een kloosterkat genaamd Pangur Bán die in het klooster leefde samen met een monnik genaamd Seamus. Pangur Bán zou Sedulius Scottus (speculatie) hebben geholpen bij het vangen van muizen en andere kleine dieren die het klooster binnenkwamen.

Deze legende werd vereeuwigd in een Iers gedicht genaamd “Pangur Bán” dat dateert uit de 9e eeuw.

Het gedicht “Pangur Bán” beschrijft de relatie tussen een monnik en zijn kat. De monnik, die het gedicht schrijft, vergelijkt de jachtinstincten van zijn kat Pangur Bán met zijn eigen zoektocht naar kennis en wijsheid. Het gedicht is een allegorie voor de zoektocht naar kennis en de inspanning die het kost om deze te vinden.

De legende van Pangur Bán heeft ook zijn weg gevonden naar de moderne cultuur, met verwijzingen naar het gedicht en de kat in films, boeken en muziek. De kat zelf is ook een populaire inspiratiebron voor kunstenaars en dichters over de hele wereld.

Dus dat is het verhaal van Pangur Bán! Een legendarische Ierse kat die bekendheid heeft verworven als symbool voor de zoektocht naar kennis en de jacht op muizen.

The Poem
1. Messe ocus Pangur Bán,  
cechtar nathar fria saindan
  bíth a menmasam fri seilgg
  mu menma céin im saincheirdd.
2. Caraimse fos ferr cach clú
  oc mu lebran leir ingnu
  ni foirmtech frimm Pangur Bán
  caraid cesin a maccdán.
3. Orubiam scél cen scís
  innar tegdais ar noendís
  taithiunn dichrichide clius
  ni fristarddam arnáthius.
4. Gnáth huaraib ar gressaib gal
  glenaid luch inna línsam
  os mé dufuit im lín chéin
  dliged ndoraid cu ndronchéill.
5. Fuachaidsem fri frega fál
  a rosc anglése comlán
  fuachimm chein fri fegi fis
  mu rosc reil cesu imdis.
6. Faelidsem cu ndene dul
  hinglen luch inna gerchrub
  hi tucu cheist ndoraid ndil
  os me chene am faelid.
7. Cia beimmi amin nach ré,
  ni derban cách a chele
  maith la cechtar nár a dán,
  subaigthius a óenurán.
8. He fesin as choimsid dáu
  in muid dungní cach oenláu
  du thabairt doraid du glé
  for mu mud cein am messe.
Translation of the Poem
1. I and Pangur Bán, my cat,
  ’Tis a like task we are at;
  Hunting mice is his delight,
  Hunting words I sit all night.
2. Better far than praise of men
  ’Tis to sit with book and pen;
  Pangur bears me no ill-will,
  He, too, plies his simple skill.
3. ’Tis a merry thing to see
  At our tasks how glad are we,
  When at home we sit and find
  Entertainment to our mind.
4. Oftentimes a mouse will stray
  In the hero Pangur’s way;
  Oftentimes my keen thought set
  Takes a meaning in its net.
5. ’Gainst the wall he sets his eye
  Full and fierce and sharp and sly;
  ’Gainst the wall of knowledge I
  All my little wisdom try.
6. When a mouse darts from its den,
  O! how glad is Pangur then;
  O! what gladness do I prove
  When I solve the doubts I love.
7. So in peace our task we ply,
  Pangur Bán, my cat, and I;
  In our arts we find our bliss,
  I have mine, and he has his.
8. Practice every day has made
  Pangur perfect in his trade;
  I get wisdom day and night,
  Turning darkness into light.

(Robin Flower
1912, The Poem-Book of the Gael)

Dit gedicht werd oorspronkelijk geschreven in het Oud-Iers en dit is een moderne Ierse vertaling.

BELANGRIJKE FEITEN:

Er is een verband tussen Ballinskelligs Abbey en de abdij op Skellig Michael. Het is bekend dat de monniken van Ballinskelligs Abbey naar Skellig Michael reisden om daar te bidden en mediteren. Het is ook mogelijk dat sommige monniken van Skellig Michael naar Ballinskelligs Abbey reisden om daar te studeren en te werken. Daarom is het waarschijnlijk dat er een uitwisseling van kennis en ideeën plaatsvond tussen de twee abdijen. Beide abdijen werden bewoond door Augustijner kanunniken en deelden een gemeenschappelijke religieuze en culturele achtergrond.

Er zijn toerboten naar deze locatie: http://skelligislands.com/

Ik heb deze locatie niet bezocht, maar hier zijn enkele foto’s van heritageireland.ie

ENKELE LEUKE FEITEN OVER BALLINSKELLIGS BEACH:

In de jaren 1980 en 1990 werd het strand gebruikt als filmlocatie voor enkele populaire films, waaronder “Far and Away” (1992) met Tom Cruise en Nicole Kidman, en “The Playboys” (1992) met Aidan Quinn en Robin Wright.

Het strand is niet alleen populair bij mensen, maar ook bij zeehonden! Er worden vaak zeehonden gezien die zich koesteren op de rotsen langs de kust.

Als je naar het westen loopt vanaf Ballinskelligs Beach, kom je bij een kleine baai genaamd “St. Finian’s Bay.” Daar staat een kleine kapel gewijd aan St. Finian en heb je een prachtig uitzicht op de oceaan en de omliggende bergen. Deze plek is minder bezocht, maar wij kregen niet de kans om deze wandeling te maken omdat het al laat werd.

ER ZIJN OOK ENKELE VERBORGEN FEITEN OVER SKELLIG MICHAEL!

Naast de bekende ronde stenen hutten en de zeshoekige kapel, zijn er meer onontdekte structuren op het eiland. Archeologen hebben drones gebruikt om meer dan 600 individuele structuren op het eiland te ontdekken, waaronder muren, paden, putten en terrassen.

Skellig Michael is ook de thuisbasis van zeldzame flora en fauna, waaronder enkele bedreigde soorten zoals de Noordse stormvogel en de Atlantische papegaaiduiker.

Het eiland heeft ook gediend als decor voor andere filmproducties. Naast Star Wars werd een scène uit “The Last Jedi” ook gefilmd op Skellig Michael. Bovendien werd het eiland gebruikt als locatie voor de film “The Island” uit 1980, die het verhaal vertelt van een groep monniken die in de 6e eeuw na Christus uit Ierland vluchten naar een afgelegen eiland om te ontsnappen aan Vikingaanvallen.

Skellig Michael is niet het enige eiland in de omgeving met een rijke geschiedenis en archeologische waarde. Het nabijgelegen Little Skellig herbergt de op een na grootste kolonie Jan-van-genten ter wereld, met meer dan 60.000 broedparen. Het eiland is daarom beschermd als natuurreservaat en is niet toegankelijk voor bezoekers.

VOOR CAMPERS EN REIZIGERS

Het is belangrijk om te weten dat je daar gemakkelijk kunt parkeren. Het parkeerterrein lijkt misschien klein, maar het bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes, en er is een openbaar toilet in het tweede gedeelte. Het is echter niet toegestaan om daar ‘s nachts te verblijven. Aangezien sommige mensen zich niet aan deze regel houden, overweegt de lokale overheid een hoogtebeperking in te voeren om te voorkomen dat campers daar in de toekomst parkeren. Wees alstublieft beleefd en volg de regels zodat toekomstige campers deze locatie ook gemakkelijk kunnen bezoeken.

Gelieve alle informatie die van deze website wordt gehaald vriendelijk toe te schrijven en lees de Algemene voorwaarden van deze site voor de exacte gebruiksvoorwaarden.

Leave a Reply